0
info@redzet.eu

Ziemeļu gulbis

Ziemeļu gulbisZiemeļu gulbji
Lasīt aprakstu
Ziemeļu gulbji, Ziemeļu gulbis (Cygnus cygnus), Ziemeļu gulbis, Gulbji, Apgredzenoti gulbji, Putni

Ziemeļu gulbji

Kods: D-118-12
Autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2012. gada 03. maijā, Ogresgala pagastā
S 2000 x 1333 px
2.65 MB
M 3000 x 2000 px
25.4 x 16.93 cm / 300 dpi
L 3006 x 2004 px
25.45 x 16.97 cm / 300 dpi
5.44 MB
REDZĒT licence
Bezmaksas komerciālai lietošanai
Saņem ATLAIDI iegādājoties vairākus foto uzreiz.
Raksti ATLAIDE un izvēlēto FOTO KODUS uz info@redzet.eu
Ja vēlaties atbalstīt portālu www.redzet.eu
ar savu brīvprātīgo ziedojumu tā attīstībai

Ziemeļu gulbis – Latvijā (vairāk valsts rietumdaļā) ligzdo līdz 150 pāru, galvenokārt zivju dīķos un dažādos seklos uzplūdinājumos un dīķos. Migrācijas laikā pavasaros un rudeņos vairāki desmiti tūkstoši šo gulbju migrē pāri Latvijai. Rudenī tie lido no Igaunijas, Somijas un Krievijas ligzdošanas un spalvu maiņas vietām, pa ceļam apvienojoties baros ar Latvijas ligzdojošās populācijas putniem. Šajā laikā tie bieži uzturas lauksaimniecības zemēs un pārplūdušās upju palienēs. Daži desmiti gulbju (līdz dažiem simtiem) paliek pie mums ziemot. Ķermeņa garums ir 140–165 cm, spārna garums – 56–63 cm, svars – 8–10 kg (maksimums līdz 15 kg).

Gan mazais, gan ziemeļu gulbis peldot kaklu tur taisni, bet paugurknābja gulbis – izliekta “divnieka” formā.

Ziemeļu un mazajam gulbim knābjiem nav paugura un knābja krāsas ir melna un dzeltena (no gaiši līdz sulīgi dzeltenai). Ziemeļu gulbjiem knābja melnās krāsas zona sākas no knābja gala un nepārsniedz tā pusi, bet biežāk ir pat mazāka, bet mazajam gulbim melnā krāsa vienmēr to pārsniedz un reizēm ir arī lielāka. Pēc izmēra mazais gulbis ir vismazākā gulbju suga. Abas šīs sugas reti kad pielaiž cilvēkus sev tuvu, tāpēc parasti, lai tās atšķirtu, nepieciešama optika – binoklis vai teleskops. Rudeņos abu sugu gulbji bieži tiek novēroti lauksaimniecības zemēs, kur barojas ar augu daļām, kas paliek pēc lauku apstrādes, vai ar svaigi izaugušajām kultūrām, piemēram, ziemājiem. Pavasaros šie gulbji vairāk uzturas palieņu pļavās un applūdinātās lauku teritorijās. Jāatzīmē, ka paugurknābja gulbji šādos biotopos uzturas visai reti, jo tiem vairāk patīk baroties ar ūdenī augošām zālēm, tāpēc gulbji cenšas uzturēties ūdenstilpēs – dīķos, ezeros, upēs un nereti arī jūras piekrastē. Jaunos ziemeļu un mazo gulbju putnus var atšķirt pēc izmēra, ja blakus ir redzami citi, pieauguši gulbji. Apspalvojums abu sugu jaunajiem gulbjiem ir viendabīgā pelēkā krāsā, knābja krāsa ir bāli rozā un tikai otrajā dzīves vasarā kļūst dzeltena. Arī balsis šo abu sugu gulbjiem atšķiras, bet tās var atšķirt tikai pieredzējis putnu novērotājs. Dzimumu ziemeļu un mazajam gulbim vizuāli noteikt nav iespējams.

Ziemeļu gulbji

Kods: D-118-12
Autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2012. gada 03. maijā, Ogresgala pagastā
S 2000 x 1333 px
2.65 MB
M 3000 x 2000 px
25.4 x 16.93 cm / 300 dpi
L 3006 x 2004 px
25.45 x 16.97 cm / 300 dpi
5.44 MB
REDZĒT licence
Bezmaksas komerciālai lietošanai
Saņem ATLAIDI iegādājoties vairākus foto uzreiz.
Raksti ATLAIDE un izvēlēto FOTO KODUS uz info@redzet.eu
Ja vēlaties atbalstīt portālu www.redzet.eu
ar savu brīvprātīgo ziedojumu tā attīstībai
Šī vietne izmanto sīkdatnes lai uzlabotu vietnes lietošanas pieredzi un nodrošinātu tās darbību un funkcionalitāti.
Sapratu
Priecājamies dalīties ar savām fotogrāfijām!

Turpināt lejuplādēt

Ja vēlaties atbalstīt portālu ar savu brīvprātīgo ziedojumu tā attīstībai:
PayPal:
vai
Bankas pārskaitījums:
Aija Pastare
Konts: LV13HABA0551043352866