0
info@redzet.eu

Dzīvnieki » Putni » Strausveidīgo kārta

Lielais nandu
Lasīt aprakstu
Lielais nandu, Lielais nandu (Rhea americana), Strauss

Lielais nandu

Kods: D-0069-07
Fotogrāfijas autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2007. gada 18. maijā
PAR
BRĪVU
667 x 1000 px
72 dpi
353 KB
M 1619 x 2429 px
13.71 x 20.57 cm / 300 dpi
5.11 MB
REDZĒT licence
Bezmaksas komerciālai lietošanai
Ja vēlaties atbalstīt portālu www.redzet.eu
ar savu brīvprātīgo ziedojumu tā attīstībai

Lielais nandu

Kods: D-0069-07
Fotogrāfijas autors: Aivars Gulbis
Bildēts 2007. gada 18. maijā
PAR
BRĪVU
667 x 1000 px
72 dpi
353 KB
M 1619 x 2429 px
13.71 x 20.57 cm / 300 dpi
5.11 MB
REDZĒT licence
Bezmaksas komerciālai lietošanai
Ja vēlaties atbalstīt portālu www.redzet.eu
ar savu brīvprātīgo ziedojumu tā attīstībai

Lielais nandu ir Amerikas lielākais putns un pieder nelidojošo putnu grupai, kas  pazīstama kā skējējputni. Rheidae dzimtā izšķir 2 sugas – lielais nandu (Rhea americana) un mazais jeb Darvina nandu (Rhea pennata jeb Rhea darwini). Abām šīm sugām ir vairākas pasugas.

Lielais nandu (angliski - Geater Rhea) ir pazīstams arī kā pelēkais, parastais vai Amerikas nandu. Putna augums vidēji ir 1,30-1,50 m, tēviņi lielāki par mātītēm. Pieaugušajiem vidējais svars ir 20-27 kg. Lielais nandu ir arī smagākais Amerikas putns, jo lieli tēviņi var svērt pat līdz 40 kg un garumā sasniegt 1,83 m.  Tomēr Amerikas lielais nandu ir daudz mazāks par Āfrikas strausu (Struthio camelus), kas var sasniegt 2,7 m augstumu.

Lielā nandu apspalvojums izskatās pūkaini plušķains, spalvu krāsa pelēcīgi brūna, tumšāka pie kakla un uz muguras augšējās daļas, ar bālganām spalvām uz augšstilbiem un vēdera. Iespējamas arī dažādas individuālas krāsojuma atšķirības, kopumā tēviņi tumšāki nekā mātītes. Vairošanās sezonā ievērojami tumšāks gredzens attīstās pie kakla pamatnes. Kakls, atšķirībā no strausiem, ir apspalvots. Nandu cāļi ir pelēki ar tumšām, gareniskām svītrām.

Kaut arī šis putns nelido, tam ir lieli, labi attīstīti spārni. Spārni kā pelerīns sedz putna ķermeni. Tos izmanto pārošanās rituālos, tie palīdz noturēt līdzsvaru skrienot un veicot straujus pagriezienus. Atšķirībā no lidojošiem putniem, nandu ir plakanas krūtis bez ķīļa, pie kura piestiprināti lidojošo putnu spārnu muskuļi.

Putna pelēkās kājas ir garas un spēcīgas ar 3 pirkstiem, tās ir pielāgotas lielu attālumu staigāšanai. (Āfrikas strausam tikai 2 pirksti.) Šis putns ir ļoti veikls pateicoties saviem kāju muskuļiem. Tāpēc viņš var ātri skriet un veikli izvairīties no plēsoņām, skrējienā sasniedzot ātrumu 60 km stundā.

Nandu ļoti labi redz un dzird. Garais kakls un kājas ļauj viņam garajā zālē pārskatīt apkārtni – lielais putns uzreiz ierauga svešinieku. Nandu ir arī labs peldētājs.

Ārpus  vairošanās sezonas putni  pulcējas baros, parasti barā ir 20-30 putni, bet ir redzēti arī lielāki bari. Sajūtot briesmas, viņi bēg, skrienot zig-zag , izmantojot vispirms vienu, tad otru spārnu, līdzīgi stūrei. Vairošanās laikā bari izklīst. Vairošanās sezonā - pavasarī un vasarā - nandu paliek ūdens tuvumā - pie upēm vai purvainā reģionā, kur ļoti labi aug zāle. Izvairās no mežiem un  kalniem.
(http://ipp.lv/node/542)

Šī vietne izmanto sīkdatnes lai uzlabotu vietnes lietošanas pieredzi un nodrošinātu tās darbību un funkcionalitāti.
Sapratu
Priecājamies dalīties ar savām fotogrāfijām! (Par mums)

Turpināt lejuplādēt

Portāla darbību varat atbalstīt, nopērkot kādu no fotogrāfijām augstākā kvalitātē vai ar brīvprātīgo ziedojumu:
PayPal:
vai
Bankas pārskaitījums:
Aivars Gulbis
Konts: LT503250065545151024
REVOLT21